Kotitalouksien lämmityskulujen moninkertaistuminen ja saapuva syksy on ajanut kiinteistön omistajia polttopuukaupoille ja omaan metsään puupolttoaineen hankintaan. Tulisijan käyttöjen lisääntyessä on muistettava, että tulisijan säännöllinen huolto ja puhdistus ovat tulisijan turvallisuuden, energiatehokkuuden sekä puhtaan palamisen perusta. Yli kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija on aina tarkastettava ammattilaisen toimesta ennen uutta käyttöönottoa. Käyttäjä vaikuttaa myös puunpolttotavalla tulisijan energiatehokkuuteen sekä päästöjen muodostumiseen.
Tulisija on oikein käytettynä luotettava ja edullinen lämmöntuottaja verrattuna esimerkiksi sähköön, erityisesti tämänhetkisillä vaihtelevilla markkinoilla. Moni miettii tällä hetkellä vanhan tulisijansa uudelleen käyttöönottoa, kun kotitalouksien muut lämmityskustannukset ovat nousseet moninkertaisiin lukemiin aiemmasta. Asuinkiinteistön rakenteet elävät ajan myötä ja ammattilaisen on tarkistettava ja varmistettava tulisijan ja hormin käyttökunto, jotta laitteen käyttö on paloturvallista. Vähintään kolme vuotta käyttämättömänä ollut tulisija pitää aina tarkistaa ammattilaisen toimesta ennen uutta käyttöönottoa. Nuohoojat ovat tulisijan kunnon tarkistamisen asiantuntijoita. Mikäli nuohooja ei ole käynyt tarkistamassa uudelleen käyttöön otettavaa tulisijaa, niin sitä ei myöskään voi käyttää.
Käyttäjä on avainasemassa siinä, kuinka paljon hän tuottaa päästöjä puun poltollaan. Kuiva polttopuu, riittävät veto-olosuhteet ja sopiva panoskoko puita tulisijassa ovat helppoja keinoja varmistaa, että päästöjä ei merkittävästi synny. Tulisijavalmistajien ohjeita noudattamalla saat tulisijastasi parhaimman energiatehokkuuden irti. Lisäksi nuohoojat ovat ammattilaisia neuvomaan ja opastamaan puun polttamisessa.
Nuohous on myös hoidettava säännöllisesti, sillä nuohoamaton tulisija polttaa puita heikommin, varaa huonommin lämpöä ja samalla tuottaa päästöjä enemmän. Vakituisessa asumisessa käytetyn talon tulisijat tulee nuohota vuosittain ja vapaa-ajan asumisessa käytetyn rakennuksen tulisijat tulee nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Monet oleskelevat mökeillään kuitenkin paljon pidempiä aikoja, joten myös nuohous pitää suorittaa määrävälejä tiheämmin, kun tulisijalla on aktiivisempaa käyttöä.
Mikäli oman polttolaitteen käyttö mietityttää, niin nuohoojakäynnin yhteydessä on hyvä ammattilaisen kanssa käydä laitetta ja polttotekniikkaa läpi. Nuohoojalta saa neuvot ja vinkit energiatehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen puun polttoon. Samalla jos pohdit esimerkiksi tulisijan korjausta tai uusintaa energiatehokkaammaksi, niin nuohoojalta kannattaa kysyä mielipidettä asiaan. Näin säästät sekä ympäröivää ympäristöä että energialaskuasi.
Lisätietoja:
Hannu Murtokare, toimitusjohtaja, Nuohousalan Keskusliitto ry
050 555 4527, hannu.murtokare(at)omanuohoojat.fi
Lauri Asikainen, järjestökoordinaattori, Nuohousalan Keskusliitto ry
050 548 8226, lauri.asikainen(at)omanuohoojat.fi