Vuoden 2025 alusta voimaan tulleen rakentamislain tavoitteena on vähentää rakentamisen lupakäytäntöihin liittyvää hallinnollista taakkaa. Uudistus mahdollistaa alle 30 neliömetrin rakennusten kuten esimerkiksi pihasaunojen toteuttamisen ilman lupaprosessia. Uudistus ei kuitenkaan poista velvollisuutta noudattaa voimassa olevia säädöksiä.
Vuoden 2025 alusta voimaan tulleen uuden rakentamislain myötä esimerkiksi oman pihasaunaprojektin toteuttaminen helpottuu lupaprosessien osalta. Uudistus ei kuitenkaan poista hankkeeseen ryhtyvän velvollisuutta noudattaa voimassa olevia säädöksiä. Niin kuin rakennushankkeet yleensäkin, myös pienemmät rakennusprojektit sisältävät monia asioita, missä voidaan tietämättään mennä vikaan. Ammattilaiset neuvovat mielellään ja jo hankkeen alkumetreillä kannattaa käyttää riittävästi aikaa asioiden selvittelyyn ja suunnitteluun.
Kaikkien rakennushankkeiden tulee noudattaa uusia rakentamislain säädöksiä. Tärkeää on selvittää myös oman kunnan alueen rakentamista koskevat säädökset. Löytyykö sieltä esimerkiksi tontilla sijaitsevien rakennusten määrään liittyviä rajoituksia. Rakennusten sijoitteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Paloturvallisuuden takia etäisyydet toisiin rakennuksiin tulee olla säädösten mukaiset. Etäisyydet oman tontin rajoihin on hyvä selvittää ja naapuristokin on varmasti hyvä informoida hankkeesta.
Pihasaunoja voidaan toteuttaa paikan päällä rakennettuna tai sitten ostaa valmiita tuotepaketteja. Näiden valmispihasaunojen kohdalla kuluttajan on hyvä huomioida, ettei mikään taho ”ennakkohyväksy” niitä ennen myyntiä. Näin ollen puutteita ja virheitä saattaa esiintyä niissä käytettyjen kiukaiden ja savupiippujen kohdalla – esim. lämmönkestävyysluokissa, suojaetäisyyksissä tai savupiipun korkeudessa. Näin ollen oli sitten kyseessä paikalla rakennettu tai valmispihasauna, tulee suunnitteluun ja tuotteen ominaisuuksien selvittelyyn kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa ja tarvittaessa käyttää apuna ammattilaisia.
– Tulisijojen/kiukaiden, savupiippujen ja yhdysputkien pakolliseen CE-merkintään liittyvät suoritustasoilmoitukset eli DoP:t ovat keskeinen paloturvallisuusasioiden tiedonlähde. Ne tulisikin aina pyytää myyjältä, korostaa Jari Valtonen Industria Oy:stä.
Huomioitavia asioita säädös- ja määräysmaailmasta
Kiukaiden ja piippujen osalta tulee varmistaa, että tulisija ja savupiippu ovat säädösten mukaiset ja ne muodostavat säädösten mukaisen, käyttöturvallisen laiteparin. Asennukset tulee olla tehtynä huomioiden voimassa olevat säädökset sekä tuotevalmistajien ohjeet. Määräysten mukaiset kiukaiden ja savupiippujen suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin ja tuotteiden läpivientien toteutus pitää olla kunnossa. Laitteisto tulee olla myös asianmukaisesti huollettavissa ja puhdistettavissa. Keskeiset tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuteen liittyvät asiat löytyvät maksuttomasta RIL Tulisijan valinta- ja käyttöoppaasta:
https://view.taiqa.com/ril/tulisijan-valinta-ja-kayttoopas#/page=1
Vakuuttamiseen liittyvät asiat on syytä selvittää muiden asioiden kanssa. Omaan vakuutusyhtiöön kannattaa olla yhteyksissä ja ottaa selvää, sisältyykö uusi saunarakennus kiinteistön omaan vakuutukseen vai täytyykö se vakuuttaa omalla erillisellä vakuutuksella. Paloturvallisuus on yksi keskeisimmistä syistä vakuutuksen hankkimiseen. Lisäksi vakuutusyhtiöt saattavat vaatia tiettyjen paloturvallisuustoimenpiteiden noudattamista, mikä parantaa rakennuksen turvallisuutta.
Tulisijan ja savupiipun turvallinen ja energiatehokas käyttö varmistetaan säännöllisillä huoltotoimenpiteillä, jossa nuohous on avainasemassa. Pelastuslaissa säädetty nuohousvelvoite ei suoraan velvoita, ei asuinkäytössä olevan rakennuksen nuohousta. Sitä suositellaan sitä kuitenkin tehtäväksi tulisijan käyttötaajuuden ja siinä käytettävän polttoaineen mukaisesti.
– Nuohouskäynti ei pelkästään sisällä tulisijan ja hormin puhdistusta, vaan oleellisena osana siinä on paloturvallisuuteen vaikuttavien asioiden tarkastaminen ja mahdollisten poikkeamien havaitseminen, muistuttaa Hannu Murtokare Nuohousalan Keskusliitosta. Pääsy nuohottaville kohteille tulee olla kunnossa ja turvallinen.
Pelastusalan Pronto- tietokannan mukaan esimerkiksi vuonna 2024 saunarakennuksia koskevia tulipaloja kirjattiin 175 kappaletta. Vuonna 2023 kirjauksia tietokantaan oli 169 kappaletta. Tilastojen valossa selvästi yleisimmiksi syiksi tulipaloihin saunarakennusten kohdalla kirjattiin riittämättömät suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin, vauriot kiukaissa tai hormeissa sekä karannut kipinä tai kekäle kiukaasta tai hormista.
Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on edelleen rakentamista koskevan sääntelyn muuttuessakin hankkeen kokonaisvastuu. Sen myötä asioiden selvittelyyn ja suunnitteluun sekä toteutukseen on syytä käyttää aikaa riittävästi, jotta hankeen päätteeksi voi nauttia saunan lämmöstä ja löylyistä turvallisemmin mielin.
Tulisijan lämmitykseen ja paloturvallisuuteen liittyen maksuttomia tilaisuuksia
Tulisijalämmityksen paloturvallisuus suunnittelusta käyttöön -RIL Roadshow-kiertua käynnistyi helmikuussa 2025. Maksuttomissa tilaisuuksissa alan toimijoita koulutetaan tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuteen liittyvistä teemoista. Ilmoittaudu mukaan itsellesi sopivammalle paikkakunnalle.
Keskeisinä kohderyhminä ovat alan ammattilaiset (rakennusvalvonta, pelastustoimi, suunnittelijat, vastaavat työnjohtajat, nuohoojat ja alan yritykset), joille tarkoitettu seminaari pidetään klo 11.30–16.00. Kuluttajille pidetään oma tietoisku klo 17.00 alkaen samoissa tiloissa. Tulevat tilaisuudet:
- 12.3. Seinäjoki, LähiTapiola (Kauppakatu 5). Ilmoittaudu viimeistään 6.3.
- 15.4. Turku, LähiTapiola (Yliopistonkatu 14). Ilmoittaudu viimeistään 9.4.
- 23.4. Oulu, paikka tarkentuu. Ilmoittaudu viimeistään 16.4.
Ilmoittautuminen tilaisuuksiin: