Kesäajan huoletonta kiinteistön huoltoa 

​Kesä on paras aika huoltaa lämmitysjärjestelmät, koska niitä ei tarvita muuhun kuin käyttöveden lämmittämiseen. Kun tilojen lämmitystä ei tarvita, huoltotyöt voidaan tehdä rauhassa. Moni muukin huolto- ja tarkastustoimi sopii hyvin kesällä tehtäväksi. 

”Esimerkiksi katto ja sen läpiviennit kannattaa tarkistaa keväällä tai alkukesällä, sillä talvella katolle kertyneet lumimassat rasittavat paitsi katon rakenteita myös sen teknisiä osia, kuten piippuja, tikkaita, huoltotasanteita tai lumiesteitä. Mikäli katon läpivienneissä havaitaan korjattavaa, ne kannattaa suojata ja korjata ennen syksyn sateita ja uusia lumia. Mikäli kosteutta on päässyt vesieristeestä läpi, tilat pitää kuivata huolellisesti kesän aikana”, muistuttaa asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivasta. 

Kevään pöly- ja siitepölykauden jälkeen on hyvä aika vaihtaa tai puhdistaa myös ilmanvaihtokoneen sekä ilmalämpöpumppujen suodattimet, jolloin ilma pääsee kulkemaan niiden läpi, ja laitteet toimivat suunnitellusti. Suodattimien vaihdon jälkeen fiksu huoltaja kohdistaa katseen salaojiin ja sadevesiviemäreihin. 

”Salaojien toimivuutta on syytä tarkastella jo keväisin seuraamalla sulamisvesien käyttäytymistä sekä tarkistamalla veden pinnan taso huoltokaivosta. Salaojien kuvauksella saadaan vielä tarkempaa tietoa salaojien kunnosta ja huollon tarpeesta, joten salaojat kannattaa tarkistuttaa ja huollattaa ammattilaisella säännöllisin väliajoin. Toimimattomat salaojat ja sadevesiviemärit voivat lisätä kosteutta talon perustuksissa ja rakenteiden alla, mikä voi johtaa rakennevaurioihin”, Virtanen jatkaa.   

Nuohous kuuluu ammattilaiselle  

Nuohous on tehtävä kerran vuodessa ja se on jätettävä pätevöityneen ammattilaisen hoidettavaksi. Pätevä nuohooja osaa savuhormin kunnon perusteella arvioida kattilan palamisprosessin toimivuutta ja antaa parhaat vinkit siihen, tarvitseeko kattila erityisiä huoltotoimia. 

”Nuohouksia voi tehdä ympäri vuoden varsinaisten sesonkiaikojen ulkopuolella, esimerkiksi kesällä, kun lämmityskattilat tai tulisijat eivät ole aktiivisessa käytössä. Syksyllä lämmitystä voidaan jatkaa turvallisesti, kun piiput on puhdistettu ja tarkistettu talviaikaisen käytön jäljiltä. Kiinteistön omistaja vastaa katon huoltokohteiden kulkuteistä. Kulkuteiden on oltava turvalliset työn suorittajalle”, toimitusjohtaja Hannu Murtokare Nuohousalan keskusliitosta kertoo. 

Huoltokohteiden muistilista: 

  • Lämmitysjärjestelmien huolto, ja muut lämmityskauden alkuun liittyvät ennakoivat toimet​ 
  • Katon ja sen läpivientien tarkastus​ 
  • Ilmanvaihdon ja ilmalämpöpumpun suodattimien vaihto tai puhdistus​ 
  • Salaoja- ja sadevesiviemäreiden toimivuuden tarkastus​ 
  • Savuhormien nuohous 

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta. 

Lisää vinkkejä Talotekniikan viestintäfoorumin sivuilla:  
www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi 

Lisätietoja: 

Motiva 

Asiantuntija Veli-Matti Virtanen 

Puh. 050 521 1234 

veli-matti.virtanen@motiva.fi 

Nuohousalan keskusliitto 

Toimitusjohtaja Hannu Murtokare 

Puh. 050 555 4527 

hannu.murtokare@omanuohoojat.fi