Varmista energiatehokkuus – tarkista taloteknisten järjestelmien toimivuus ja asetukset 

Nousevat energiahinnat nostavat painetta myös kiinteistöjen energiankäytön tehostamiseen ja energiansäästöön. Toimivan talotekniikan oikealla käytöllä ja säädöillä voidaan rakennuksen energiankäyttöä tehostaa ja saada aikaan säästöjä. Järjestelmien kunto ja toimivuus sekä asetukset on nyt hyvä tarkistaa ja hakea esiin säästökohteet. Järjestelmien tarkastus kannattaa tehdä säännöllisesti myös jatkossa –energiatehokkuuden ja hyvien sisäolosuhteiden ylläpitämiseksi. 

“Kiinteistön rakennusautomaatiojärjestelmää kannattaa hyödyntää täysimääräisesti ja käydä eri taloteknisten järjestelmien toiminta ja asetukset läpi kattavasti ja säännöllisesti. Tärkeitä ovat myös ihan paikan päällä tehdyt tarkistukset”, painottaa johtava asiantuntija Harri Heinaro Motiva Oy:stä. 

”Energiatehokkaalla talotekniikalla ja sen käytön ajoittamisella on mahdollista vaikuttaa paitsi energian kulutukseen myös kustannuksiin. Esimerkiksi varaajia voidaan lämmittää edullisen energian aikaan ja hyödyntää lämpöä myöhemmin. Talven pakkasilla sulanapitolämmitykset kannattaa sulkea kalliin sähkön aikana, mikäli vain mahdollista, ja muutenkin kiinnittää huomiota niiden käyttöaikoihin”, kertoo johtaja Juhani Hyvärinen Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry:stä. 

Vinkit kattaviin rakennusautomaation tarkastuksiin 

 • Käy koko kiinteistö kerralla läpi, ei vain yksittäisiä laitteita. 
 • Käy läpi kaikkien taloteknisten järjestelmien (ilmanvaihto, jäähdytys, lämmitys, valaistus, sulanapito, jne.) 
 • aikaohjelmat 
 • säädöt 
 • asetusarvot 
 • hyötysuhteet 
 • mittausten toimivuus. 
 • Tarkista mahdollisuudet kulutuksen siirtämiseen sähkön huippukulutuksen ulkopuolisiin aikoihin. 
 • Hyödynnä automaation tarjoamaa historia- ja trenditietoa ohjausten, kuten esimerkiksi aikaohjelmien toimivuuden varmistamiseen. 
 • Varmenna automaation mittauksia erillisillä omilla tai muun asiantuntijan tekemillä mittauksilla. 
 • Hyödynnä tarvittaessa ulkopuolisia asiantuntijoita. 

Järjestelmien kunnon ja toimivuuden tarkastuksiin löytyy hyviä oppaita niin kiinteistöhuollon kuin talotekniikan ammattilaisille. Keväällä 2022 ilmestyi opas erityisesti julkisten rakennusten ilmanvaihdon katsastuksesta, ja jo aiemmin on kehitetty laajempi tutkimus ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien kunnon selvittämiseen. Kiinteistön energiatehokkuuden parantamismahdollisuuksia voi selvittää myös energiakatselmuksella. 

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta. Talotekniikan viestintäfoorumi on valtakunnallisen Astetta alemmas -kampanjan kumppani.   

www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi  

www.astettaalemmas.fi – koko Suomen energiansäästötalkoot 

Lisätietoja: 

Johtava asiantuntija Harri Heinaro, Motiva Oy, puh. 09 6122 5016, harri.heinaro@motiva.fi 

Johtaja Juhani Hyvärinen, Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry, puh. 040 745 7907, juhani.hyvarinen@talteka.fi