Viisas lämmittäjä varautuu jo kesällä talveen

Kesä on kauneimmillaan, mutta viisas talonpitäjä varautuu jo kesäkuumilla talven pakkasiin. Kesä on parasta aikaa tarkistaa lämmitysjärjestelmien kunto ja toteuttaa erilaiset lämmitysjärjestelmähuollot. Myös tulisijat ja savupiiput on puhdistettava ja tarkistettava vähintään kerran vuodessa. Nuohouksen tilaaminen kerran vuodessa toimii kuin hyvä vakuutus.

‒ Myös kiertovesipumppuja kannattaa tarkistaa ja käyttää kesällä, että toimivat varmasti, kun lämmityskausi taas alkaa, muistuttaa asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell Motivasta, joka koordinoi lämmitys- ja ilmanvaihtoalan laajaa yhteistyöverkostoa Talotekniikan viestintäfoorumia.

Kun lämmityskausi loppuu ja kattilan käyttö jää vähemmälle kannattaa koko lämmitysjärjestelmä huoltaa kuntoon syksyä ja uutta kautta varten. Säännöllisellä huollolla varmistat turvallisuuden ja energiatehokkuuden sekä säästät polttoainekuluissa.

Etenkin lämmityskauden aikana järjestelmän ylläpidossa voi tehdä paljon itsekin. Puuta käyttävissä kattiloissa säännöllinen puhdistaminen on olennainen osa lämmittämistä ja parantaa niin palo- ja käyttöturvallisuutta kuin energiatehokkuutta. Valmistajan ohjeita kannattaa aina noudattaa.  

Kerran vuodessa on kuitenkin hyvä käydä koko lämmitysjärjestelmä tarkemmin läpi ja miettiä, onko laitteistoissa tai putkistoissa huoltotarpeita. Myös polttoaineen voi tilata valmiiksi syksyä varten, jottei tule kiire, kun ilmat alkavat viilentyä.

‒ Jos kattila on kovin vanha, kannattaa myös harkita sen vaihtoa uudempaan. Uudet kattilamallit ovat merkittävästi vanhoja vähäpäästöisempiä ja energiatehokkaampia, mikä merkitsee käyttäjälle jopa 20‒30 prosentin säästöä polttoaineessa, muistuttaa toiminnanjohtaja Arto Hannula Lämmitysenergia Yhdistyksestä.

Ota ammattilainen apuun

Hormin kunnon ja puhtauden tarkastus on tärkeää turvallisuuden kannalta. Nuohous kannattaakin tilata ammattilaiselta vuosittain.

‒ Paloturvallisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan säännöllisin väliajoin. Myös ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot on hyvä huoltaa ja puhdistaa määrävälein, muistuttaa toimitusjohtaja Hannu Murtokare Nuohousalan Keskusliitosta.

Ammattilaiselta voit myös tilata kattilalle määräaikaishuollon, jossa tarkistetaan kattilan ja polttimen kunto. Mikäli lämmitysjärjestelmällä on reilummin ikää, voi olla aiheellista tilata LVI-alan ammattilainen tekemään lämmitysjärjestelmän kuntokartoitus. Kuntokartoitusta voidaan tarvita esimerkiksi silloin, kun kiinteistöä ollaan myymässä. Myös järjestelmässä ilmenneet häiriöt tai poikkeuksellisen suuri energiankulutus ovat hyviä syitä teettää kuntokartoitus, jossa käydään läpi lämmitysjärjestelmän kaikki osat: kattila ja poltin, hormi ja piippu, putkistot ja patterit, varaaja, pumput ja venttiilit, lämmönsäätöautomatiikka sekä polttoainevarasto.

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksitehdään alan toimijoista kootunTalotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa.

Motivan valtakunnallinen energianeuvonta opastaa fiksuun energiankäyttöön. Asiantuntija vastaa Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla kuluttajien kysymyksiin.

Lisätietoja:

Motiva 
asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell
kirsi-maaria.forssell@motiva.fi
puh. 0400 464787 

Lämmitysenergia Yhdistys ry 
toiminnanjohtaja Arto Hannula
arto.hannula@ley.fi
puh. 010617 7416

Nuohousalan Keskusliitto ry 
toimitusjohtaja Hannu Murtokare
hannu.murtokare@nuohoojat.fi
puh. 09 6844 160

Tietoa asumisen kestävistä ratkaisuista:www.motiva.fi/koti