Asukkaalle

IV-laitteiden huolto

Hyvin huollettu IV-laitteisto pitää sisäilman laadun hyvänä

Huollettu laitteisto, oikea mitoitus ja säännöllinen suodattimien vaihto edesauttaa pitämään kodin sisäilman hyvänä ja turvaa myös rakenteiden säilymisen terveinä.

  • Kanaviston puhdistaminen tulisi tehdä 5-10 vuoden välein
  • Suodattimet tulisi vaihtaa kahden vuoden välein. Ruuhka-alueilla tai rakennustyömaan lähistöllä on hyvä vaihtaa vielä useammin.
  • Suodatin on hyvä välillä tarkastaa silmämääräisesti ja puhdistaa se.
  • Venttiilit on hyvä puhdistaa normaalin suursiivouksen yhteydessä. Älä muuta säätöarvoja.
  • Noudata laitteen valmistajan ohjeita.
  • Jos kosteus tiivistyy peiliin, tai pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa, ilmanvaihto on liian pieni.
  • Liesituulettimen rasvasuodatin tulee puhdistaa laitevalmistajan ohjeiden mukaan.
  • Muista kotitalousvähennys verotuksessa.

Yleisin Suomessa käytetty puhdistusmenetelmä on mekaaninen harjaus ja alipaineistus. Ilmanvaihtolaitteiston puhdistaminen ja huolto vaatii erityistä ammattitaitoa, kokemusta ja tarkkuutta, ja puhdistustyö kannattaakin antaa ammattilaisen tehtäväksi. Ammattimaiseen puhdistamiseen kuuluu myös ilmavirtojen mittaus ja säätö. Ilmanvaihdon säädöllä suunnataan oikea määrä ilmaa haluttuihin paikkoihin. Ilmanvaihdon säädöllä on suuri merkitys rakennuksen terveyteen, sillä se estää ilmassa olevan kosteuden tiivistymisen talon rakenteisiin. Oikein säädetty ilmanvaihto ei myöskään tuhlaa lämmitettyä ilmaa.

Ilmanvaihtokoneen ihanteellisen toiminnan takaamiseksi suodattimet on syytä vaihtaa kahdesti vuodessa. Jos asunto sijaitsee ruuhka-alueella tai vierellä tehdään rakennustöitä, vaihtotarve voi olla tiheämpikin. Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa on asukasta auttamassa huoltomuistutin.

Suodattimet on hyvä tarkastaa silmämääräisesti useamminkin ja puhdistaa etenkin karkeasuodatin tarvittaessa. Venttiilit tulee puhdistaa normaalien suursiivousten yhteydessä säätöarvoja muuttamatta. Huoltotoimissa täytyy noudattaa laitteen valmistajan ohjeita.

Ilmanvaihtoa ei tule sulkea kokonaan. Puutteellinen ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteuden kertymistä asuntoon ja johtaa homeongelmiin ja rakenteiden kosteusvaurioihin. Nyrkkisääntönä on, että ilmanvaihto on liian pieni, jos kosteus tiivistyy peiliin tai jos hyvin lingottu pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa. 

Liesikupu- ja liesituuletin keräävät paistettaessa syntyvää rasvaa. Jos rasvaa pääsee kertymään runsaasti, voi pisarointi liedelle aiheuttaa jopa palovaaran. Rasvasuodattimen puhdistuksessa tulee noudattaa valmistajan ohjeita, osa suodattimista kestää myös konepesua.

Ilmanvaihtojärjestelmän huolto on osa kiinteistön normaalia huoltotyötä. Verotuksessa kannattaa työn osalta hyödyntää kotitalousvähennystä.

IV-laitteiden huolto

Tutustu myös

Nuohooja tulossa – mitä se tarkoittaa?

Biokattilaneuvonta

Sauno hiukkasen puhtaammin

Palovaroittimen asennus ja testaus

Polttopuiden säilytys

Lämmitysvinkkejä

Ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät palvelut

Tulisijojen ja savuhormien korjaus- ja huoltopalvelut

Tulisijojen ja savuhormien tarkastukset

Lämmityskattiloihin liittyvät palvelut

Ajankohtaista

Lämmityskauden päätös: lähtölaukaus järjestelmien huoltotöille  

Kesä on parasta aikaa tarkistaa lämmitysjärjestelmien kunto ja toteuttaa erilaiset lämmitysjärjestelmähuollot. Tulisijat ja kattilat on